Başvuru
- English
- Türkçe
2020-2021 Bahar Dönemine yönelik lisanüstü başvuruları 21 Aralık 2020 – 29 Ocak 2021 tarihleri arasında alınacaktır. Kabul alan öğrenciler için kayıtlar 1-5 Mart 2021 arasında yapılacaktır.
Kimler Başvurabilir?
Enstitümüzde lisansüstü eğitim almak isteyen adaylar:
- Yüksek Lisansa başvurabilmek için lisans derecesine sahip veya lisans seviyesinde mezuniyet durumunda olmalıdırlar.
- Lisans Sonrası Doktoraya başvurabilmek için lisans derecesine sahip veya lisans seviyesinde mezuniyet durumunda olmalıdırlar.
- Doktoraya başvurabilmek için yüksek lisans (veya dengi) bir dereceye sahip veya yüksek lisanstan mezuniyet durumunda olmalıdırlar.
2020-2021 Bahar Dönemi için Öğrenci Kabul Eden Programlar
Nasıl Başvurulur?
ODTÜ'ye bağlı bütün lisansüstü program başvuruları aşağıda sunulan bağlantı üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilmektedir:
https://oibs2.metu.edu.tr/Ms_Phd_Applications/
- Yukarıda sunulan bağlantıya gidiniz ve Başvuru Formunu doldurunuz.
- Başvuru Formunu kaydediniz ('submit' butonuna basarak) ve bu şekilde başvuru süreciniz tamamlanmış olacaktır.
- Başvuru durumunuzu e-posta adresiniz ve şifrenizle bu siteye girdikten sonra, Ana Sayfa üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Unutmayın: Başvurunuzu sonuçlandırdıktan sonra, mülakat ve son dakika bilgilendirmelerini kaçırmamanız için, ilgili Enstitü ve programların web sitelerini takip etmeniz gereklidir.
Başvuru için Gerekli Evraklar
Başvuru sistemine yükleyeceğiniz evraklarla ilgili ayrıntılı bilgi aşağıdaki gibidir:
-
Başvuru Ücreti Dekontu
Başvuru ücreti Türk vatandaşları için 100 ₺, uluslararası adaylar için 55 $'dır. Başvuru ücretini ödediğinizi gösterir dekontunuzun taranmış halini (.jpeg) veya bankanızdan edindiğiniz elektronik evrağı (.pdf) başvuru sistemine yüklemeniz gerekmektedir.
Muafiyet: Herhangi bir lisans veya lisansüstü programa kayıtlı olan adaylar başvuru ücretinden muaftırlar.
Başvuru ücretinin ödenebileceği banka hesaplarının listesi için buraya tıklayınız.
Uluslararası bir transfer işlemi gerçekleştirecekseniz:
- Birden fazla başvuru yapacak adayların başvurulacak her program için başvuru ücretini ayrı ayrı yatırmaları gerekmektedir.
- Başvuru sürecinde başvurularını geri çekmek isteyen adaylar başvuru ücretlerinin iadesini talep edebilirler. Bu durumda adayların Enstitümüze "Ödeme İadesi Başvuru Formu" ile başvurmaları gerekmektedir. Formların online doldurulması ve işlem dekontu ile birlikte Enstitü'ye teslim edilmesi gerekmektedir. İmzalı form ve dekont Sorumlu Personel Listesi'ndeki ilgili kişiye (mail yoluyla ya da elden) iletilmelidir. Formların teslim edilmesi için son tarih başvuruların son tarihidir.
-
İngilizce Dil Yeterliği
Adaylar İngilizce Dil Yeterliğini gösterir bir sınav sonucuna sahip olmalıdırlar. YÖKDİL, YDS ve e-YDS kabul edilmemektedir. Sınav sonuçlarının taranmış hali (.jpeg) veya internet üzerinden edinilen sonuç belgeleri (.pdf) başvuru sistemine yüklenmelidir.
Kabul edilen sınavlar:
- Üniversitemizin uyguladığı ODTÜ-İYS (ODTÜ İngilizce Yeterlik Sınavı)
- ETS tarafından uygulanan TOEFL-IBT
- IELTS (Akademik)
- PTE Akademik (Akademik)
Bknz: ODTÜ Tarafından Kabul Edilen Sınavlar Arasında Denklik Tablosu
ODTÜ-İYS:
Muafiyet: Anadili İngilizce olup (vatandaşı olduğu ülkenin resmî dillerinden birisi İngilizce olan) İngilizce eğitim veren bir yüksek eğitim kurumunda eğitim almış olan adaylar İngilizce Dil Yeterlik belgesinde muaftırlar. Bu durumda olan adaylar başvuru sisteminde "I am a native Speaker" kutucuğunu işaretleyerek başvurularını sürdürebilirler.
Muafiyet: Lisansüstü programlara başvuran adaylardan programa başvuru yaptıkları tarihten itibaren son dört yarıyıl içinde en az bir yarıyıl ODTÜ'de lisansüstü programlarda öğrenci olanların, başvuru yaptıkları EABD'nin belirlediği İYS puanını sağlamış olmaları koşuluyla, İngilizce yeterliklerini yeniden belgelemeleri istenmez.
2020-2021 BAHAR DÖNEMİ BAŞVURULARI İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME
Covid-19 sebebiyle alınan önlemler kapsamında, ODTÜ-İYS çevrim içi olarak uygulanacaktır. Ayrıntılı bilgi için, buraya tıklayınız.
-
Lisansüstü Sınav Sonuç Belgesi
Bütün programlara başvurmak için Lisansüstü Sınav Sonuç Belgesi gereklidir. Lisansüstü programlara başvuru için adayların kriterleri karşılayan geçerli bir ALES, GRE veya GMAT sınav sonuçları olmalıdır. Lütfen başvuru yapmak istediğiniz programın ve enstitülerin belirlediği minimum kriterleri ve kabul ettikleri sınavları kontrol ediniz.
Sınav sonuçları başvuru tarihleri sırasında geçerli olmalıdır.
- 27 Eylül 2017 tarihinden önce alınan ALES'ler, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir. Bu tarihten sonraki sınavlar ise 3 yıl geçerlidir.
- GRE/GMAT belgeleri 5 yıl geçerlidir.
- Sınav sonuçlarının taranmış hali veya internet üzerinden edinilen sonuç belgeleri başvuru sistemine yüklenmelidir.
Muafiyet: Son iki dönem içinde ODTÜ lisansüstü programlarına kayıtlı olan adaylar daha önce kullandıkları ALES sonuçlarıyla tekrar başvurabilirler. Bu durum, ALES sonucu yeniden başvurulmak istenen programın kriterlerini sağlayan adaylar için geçerlidir. Bu adaylar yeni bir ALES sonucu beyan etmek zorunda değillerdir.
ALES ile GRE New arasında dönüşüm için lütfen aşağıdaki tabloyu kullanın.
ALES GRE-new
(Quant/Qual)
45 135
50 137
55 139
60 144
65 149
70 153
75 157
80 161
85 165
90 166
95 168
100 170
*Yukarıda verilen dönüşüm tablosu sadece ODTÜ için geçerlidir.
* Tablo 10.12.2018 tarihinden itibaren geçerlidir.
* 10.12.2018 tarihinden önce kullanılan ALES ile GRE Old & New arasında dönüşüm için lütfen aşağıdaki tabloyu kullanın.
ALES GRE-old GRE-new
55 610 149
60 648 151
65 678 153
70 696 155
75 713 156
80 731 157
85 748 159
90 766 162
95 783 164
100 800 166
-
Referans Mektupları
İlgili program talep etmişse, başvurular sırasında iki referans mektubu sunulmalıdır. Mezun olduğunuz bölüm üyelerinden veya sizin akademik deneyim ve yeteneklerinizden haberdar akademisyenlerden (danışmanınız dahil); eğer çalışıyorsanız yöneticilerinizden alınması tavsiye edilir.
Referans mektubu şartı için lütfen ilgili programın kriterlerini kontrol edin.
- Eğer referans mektubu sunmanız gerekli değilse, başvuru sisteminde 'not necessary' kutucuğunu işaretleyerek başvurunuza devam edebilirsiniz.
- Adaylar referans verecek kişilerin bilgilerini sisteme girmelidirler. Bilgileri girilen kişinin e-posta adresine bir link iletilecektir. Bu link 48 saat süresince aktif olacaktır ve bu süreden sonra bağlantı çalışmayacaktır. Adaylar referanslarının durumlarını başvuru sistemi üzerinden takip edebilirler.
- Referans mektuplarının ayrıca posta ile gönderilmesine gerek yoktur.
-
Not Dökümü (Transkript)
- Noter onaylı veya veren kurum tarafından tasdik edilmiş, eğitim durumunuzu veya tamamlanan lisans ve lisansüstü derecelerinizi gösteren İngilizce veya Türkçe not dökümünüzü kullanınız.
- Fotokopi ile çoğaltılmış, veren kurumun adının ve/veya onaylarının belli olmadığı evraklar kabul edilmemektedir.
- ODTÜ öğrencileri veya mezunları, "https://student.metu.edu.tr/ (Student Information (61))" üzerinden aldıkları not dökümlerini kullanabilirler.
- Bir doktora programına başvuruyorsanız, lisans ve lisansüstü derecelerinizin not dökümlerini birlikte yüklemelisiniz.
- Başvuru sistemine .jpeg veya .pdf formatında belgeler yüklemelisiniz.
-
Niyet Mektubu
Niyet mektubunuz:
- Kısa bir CV ve başvurulan programla ilgili geçmiş çalışmalarınızı, varsa ödül ve başarılarınızı, burslarınızı, katıldığınız toplantıları ve yayınlarınızı içermelidir.
- Başvuru sisteminde sunulan kısma girilmelidir. Eğer mektubunuz bu alana sığmıyorsa niyet mektubunuzun .pdf halini başvuru sistemine yükleyebilirsiniz. Bu durumda gerekli metin kutusuna "Niyet mektubum ektedir" şeklinde bir ibare yazmanız yeterli olacaktır.
-
Tanınma Belgesi
Sadece Türkiye dışından bir üniversiteden mezun olmuş olan uluslararası öğrenciler için gereklidir.
- YÖK, Denklik Ofisi tarafından verilmektedir.
- Adaylar, tanınma belgesini başvuru sırasında sunmak zorundadır.
-
Denklik Belgesi
Sadece Türkiye dışından bir üniversiteden mezun olmuş olan Türk vatandaşları için gereklidir.
- YÖK, Denklik Ofisi tarafından verilmektedir.
- Adaylar, denklik belgesini başvuru sırasında sunmak zorundadır.